Lajit

Agility

Agility on vauhdikas ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto, joka sopii kaiken ikäisille ihmisille. Koira ohjataan suorittamaan esteistä koostuva rata mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Ohjaaja käyttää apunaan liikettä, kehon kieltä ja ääntä. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Lajia voi harrastaa omaksi iloksi ja koiran aktivoimiseksi, siinä voi myös kilpailla aina MM-tasolle asti.

Ratatyypit jaetaan agility- ja hyppyrataan ja radalla on tyypillisesti 12 – 20 suoritettavaa estettä. Lajia harrastettaessa tehdään yleensä lyhyitä ja pidempiä harjoitteita koirakon tason mukaan. Agilityä voi harrastaa rodusta riippumatta, myös sekarotuisen koiran kanssa. Koirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella kolmeen kokoluokkaan: mini-, medi- ja maxi- luokkaan.

Lajin aktiiviharrastaminen tulisi aloittaa sitten kun koiran luusto on täysin kehittynyt. Agilityn parissa koirakon yhteistyö kehittyy, fyysinen kunto kohenee sekä koira saa älykkyyttä ja toimintakykyä edistävää harjoitusta.

Kuva: Sanna Piironen

Kuva: Sanna Piironen

 

Toko

Tokon tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa.  Toko-kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa. Tottelevaisuutta voi harrastaa omaksi iloksi ja koiran tottelevaisuuden kehittämiseksi, siinä voi myös edetä kilpailutasolla aina MM-tasolle asti.

Tokoa pystyy harrastamaan pennusta alkaen ja perustottelevaisuus luo hyvän pohjan myös muiden lajien harrastamiselle. Kilpailemaan tokossa pääsee kun koira on 10 kk ikäinen. Tottelevaisuuskokeet jaetaan neljään luokkaan; alokas, avoin, voittaja ja erikoisvoittajaluokka ja jokaisessa luokassa on omat tyypilliset liikkeet, mitkä arvostellaan koetilanteessa. Alokasluokan liikkeet kuten luoksetulo ovat hyödyllisiä kaikille koirakansalaisille. Ylemmissä luokissa liikkeet muuttuvat vaativammaksi.

Tokossa arvosteltavien liikkeiden suoritussäännöt luokittain löytyvät Kennelliiton sivuilta.

160727-moonatoko2

Kuva: Sanna Piironen

 

Rally-toko

Rally-tokossa suoritetaan erilaisia liikkeitä (mm. istumista, seisomista, maahan menoa, seuraamista eri tempoilla ja erilaisin käännöksin) tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä, tuomarin suunnittelemalla radalla.

Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Rally-tokokilpailuissa on neljä tasoluokkaa, joista alokasluokka suoritetaan hihnassa ja avoin-, voittaja- sekä mestariluokka koira vapaana. Kilpailuissa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Kylttejä on radalla 10–20 kappaletta. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä. Jokainen kilpailurata on erilainen tuomarin suunnittelema kokonaisuus. Kun koirakko osallistuu ensimmäistä kertaa viralliseen rally-toko kilpailuun, tulee ohjaajan ostaa kilpailukirja. Ennen kilpailun alkua ohjaaja täyttää kisakirjaan koiran tiedot. Tuomari mittaa koiran säkäkorkeuden, lisää sen kilpailukirjaan sekä vahvistaa kilpailukirjan omalla allekirjoituksellaan.

Hyödyllisiä linkkejä:
Virkku: www.virkku.net
Rally-Tokoyhdistyksen kotisivut: http://www.rally-toko.fi/sivusto/

 

Hoopers

Hoopers on Amerikasta lähtöisin oleva agilityn kaltainen ratalaji, jossa esteet ovat läpi juostavia tai kierrettäviä. Mitä hoopers on ja miten se eroaa agilitystä?